Kuchnia z szybkowaru
Mostek barani
1 łyżka śmietany
3 dag masło
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku Farsz. 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
20 dag wątróbki
2 cebule
1 jajo
3 dog masła
1 łyżeczka mąki
1 gałązka bazylii
2 gałązki natki pietruszki
kilka łyżek rosołu lub wody z przyprawą "Vegeta" (albo podobną)
pieprz i sól do smaku
Mostek barani namoczyć w serwatce lub maślance na 1 godzinę. W tym czasie przygotować farsz. Wątróbkę pokroić, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle, po czym zemleć wraz ze smażoną razem cebulą. Dodać masło, pieprz, bardzo drobno posiekaną zieleninę i kilka łyżek rosołu, po czym zmiksować. Dodać ryż, surowe jajo i doskonale wymieszać, Z mostka usunąć żebra, zrobić kieszeń, natrzeć mięso roztartym z solą czosnkiem. Nadziać mostek przygotowanym farszem, otwór zaszyć białą nicią. Obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu (potrzebny tu dość szeroki szybkowar), posmarować śmietaną. Wlać na dno 1 szklankę wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.