Kuchnia z szybkowaru
70 dag baraniny bez kości z udźca
2 cebule
0,5 łyżeczki jagód jałowca
2 ząbki czosnku
4 dag tłuszczu
sól i pieprz do smaku
Zalewa.
1 szklanka wody
0,25 szklanki 6-procentowego octu
7 ziaren pieprzu
7 ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
Na 1-2 dni przed pieczeniem mięsa zrobić zalewę. zagotować wodę z przyprawami, a gdy ostygnie, dodać ocet. Mięso natrzeć roztartym jałowcem i obłożyć plasterkami cebuli. Włożyć do zalewy i pozostawić w chłodzie. Następnie mięso wyjąć z zalewy, posolić i popieprzyć, obrumienić w szybkowarze na rozgrzanym tłuszczu. Włożyć cebulę, którą obłożone było mięso w zalewie, wlać szklankę wody i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.