<- KRÓLIK DUSZONY W PAPRYCELista potraw z grupy: Mięso (różne)KRÓLIK DUSZONY Z GRZYBAMI ->

PDF Drukuj

KRÓLIK DUSZONY W PIWIE

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1306 razy.



80 dag królika (comber)
2 zÄ…bki czosnku
15 dag cebuli
1 szklanka jasnego lekkiego piwa
4 łyżki umytych, posiekanych listków roślin przyprawowych (pietruszka, seler, bazylia, szałwia, estragon) lub 1 1/2 łyżki tych samych liści suszonych
1/2 łyżki musztardy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

MiÄ™so królika umyć, osuszyć, pokrajać na porcje. CebulÄ™ i czosnek obrać, opÅ‚ukać. CebulÄ™ pokrajać w kostkÄ™, czosnek posiekać, wÅ‚ożyć do rondla, osolić, podgrzewać chwilÄ™. Gdy cebula nieco zmiÄ™knie, wÅ‚ożyć porcje miÄ™sa, posolić, posypać listkami roÅ›lin przyprawowych, podlać poÅ‚owÄ… piwa. Dusić pod przykryciem na maÅ‚ym ogniu. Gdy piwo odparuje, lekko skrapiać wodÄ…. ResztÄ™ piwa wymieszać z musztardÄ… i dodać do duszÄ…cej siÄ™ potrawy wówczas, gdy miÄ™so bÄ™dzie prawie miÄ™kkie. Udusić do miÄ™kkoÅ›ci, przyprawić solÄ…, pieprzem i odrobinÄ… gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej. GotowÄ… potrawÄ™ wyÅ‚ożyć na ogrzany półmisek. Podawać na gorÄ…co z dodatkiem ziemniaków purée i z buraczkami lub z saÅ‚atkÄ… z buraków.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności