60 dag koniny z łopatki lub pręgi
20 dag cebuli
5 dag koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki imbiru
3 goździki utłuczone
pieprz
sól
ostra sproszkowana papryka
4 łyżki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki ze szczypiorkiem i estragonem
MiÄ™so oczyÅ›cić z bÅ‚on i Å›ciÄ™gien, umyć, pokrajać w kostkÄ™, oprószyć zmiażdżonym zielem angielskim wymieszanym z imbirem, pieprzem, goździkami i ostrÄ… paprykÄ…. Postawić pod przykryciem w lodówce na 1 godz., a nastÄ™pnie obrumienić na patelni do smażenia bez tÅ‚uszczu. Posolić, przeÅ‚ożyć do rondla, podlać wrzÄ…cÄ… wodÄ… (1/2 szklanki), przykryć i dusić na maÅ‚ym ogniu. CebulÄ™ obrać, opÅ‚ukać, pokrajać w kostkÄ™, dodać do duszÄ…cego siÄ™ miÄ™sa razem z listkiem laurowym. Udusić do miÄ™kkoÅ›ci, w miarÄ™ potrzeby podlewajÄ…c wrzÄ…cÄ… wodÄ…. Gdy miÄ™so zmiÄ™knie, dodać koncentrat pomidorowy i chwilÄ™ jeszcze dusić. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solÄ… i paprykÄ…. Uduszony gulasz wyÅ‚ożyć na ogrzanÄ… salaterkÄ™, posypać zieleninÄ…. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 Å‚yżki na porcjÄ™) i z surówkami.