<- Pieczeń cielęca z fasolką 25 minLista potraw z grupy: Mięso (różne)Pieczeń rzymska (Klops) ->

PDF Drukuj

PIECZEŃ DUSZONA Z KONINY NA DZIKO

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1848 razy.



1,20 kg koniny bez kości
3/4 szklanki octu (6%)
1 szklanka wody
4 listki laurowe
15 ziaren zmiażdżonego ziela angielskiego
4 utłuczone goździki
2 zÄ…bki czosnku
sól
pieprz
1/4 szklanki śmietanki (9% tłuszczu)
15 dag cebuli
kilka zmiażdżonych ziaren jałowca

MiÄ™so oczyÅ›cić, umyć, natrzeć czosnkiem, uÅ‚ożyć w dużej misce. Ocet zagotować z wodÄ…, 3 listkami laurowymi, 10 ziarnami ziela i goździkami. Ostudzić, zimnÄ… zalewÄ… zalać miÄ™so i przykryć. Pozostawić w chÅ‚odnym pomieszczeniu na 48 godz. MiÄ™so odcedzić z zalewy, osuszyć i obrumienić ze wszystkich stron na patelni do smażenia bez tÅ‚uszczu. PrzeÅ‚ożyć do rondla. Na tej samej patelni lekko podrumienić pokrajanÄ… w piórka cebulÄ™, dodać do miÄ™sa, posolić, podlać wodÄ…, dusić na maÅ‚ym ogniu pod przykryciem. Podlewać od czasu do czasu wodÄ…, dodajÄ…c po Å‚yżce zalewy octowej. Gdy miÄ™so zaczyna miÄ™knąć, dodać jaÅ‚owiec, ziele angielskie oraz odcedzone z zalewy przyprawy: Udusić do miÄ™kkoÅ›ci, pod koniec dodać Å›mietankÄ™. UduszonÄ… pieczeÅ„ wyjąć z rondla, pokrajać. Sos przetrzeć przez sito, przyprawić zalewÄ… octowÄ…, solÄ… i pieprzem. Do sosu wÅ‚ożyć plastry miÄ™sa, zagrzać. UÅ‚ożyć miÄ™so na półmisku, polać sosem. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 Å‚yżki na porcjÄ™) i z buraczkami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności