<- Pieczeń cielęca z fasolką 25 minLista potraw z grupy: Mięso (różne)Pieczeń rzymska (Klops) ->

PDF Drukuj

PIECZEŃ DUSZONA Z KONINY NA DZIKO

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 864 razy.



1,20 kg koniny bez kości
3/4 szklanki octu (6%)
1 szklanka wody
4 listki laurowe
15 ziaren zmiażdżonego ziela angielskiego
4 utłuczone goździki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1/4 szklanki śmietanki (9% tłuszczu)
15 dag cebuli
kilka zmiażdżonych ziaren jałowca

Mięso oczyścić, umyć, natrzeć czosnkiem, ułożyć w dużej misce. Ocet zagotować z wodą, 3 listkami laurowymi, 10 ziarnami ziela i goździkami. Ostudzić, zimną zalewą zalać mięso i przykryć. Pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na 48 godz. Mięso odcedzić z zalewy, osuszyć i obrumienić ze wszystkich stron na patelni do smażenia bez tłuszczu. Przełożyć do rondla. Na tej samej patelni lekko podrumienić pokrajaną w piórka cebulę, dodać do mięsa, posolić, podlać wodą, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Podlewać od czasu do czasu wodą, dodając po łyżce zalewy octowej. Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodać jałowiec, ziele angielskie oraz odcedzone z zalewy przyprawy: Udusić do miękkości, pod koniec dodać śmietankę. Uduszoną pieczeń wyjąć z rondla, pokrajać. Sos przetrzeć przez sito, przyprawić zalewą octową, solą i pieprzem. Do sosu włożyć plastry mięsa, zagrzać. Ułożyć mięso na półmisku, polać sosem. Podawać z dodatkiem ziemniaków pure (1-11/2 łyżki na porcję) i z buraczkami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności