Kuchnia z szybkowaru
40 dag papryki czerwonej lub zielonej
5 sporych cebul
3 ząbki czosnku
40 dag pomidorów
25 dag boczku wędzonego
0,75 szklanki ryżu
2 kostki maggi
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 szklanka wody
sól
cukier i ocet do smaku
Oczyszczone strąki papryki pokroić w paski, pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. W szybkowarze lekko zrumienić drobno pokrojony boczek, wrzucić do niego oczyszczoną i posiekaną cebulę i chwilę posmażyć, a na to wrzucić ryż i dalej smażyć 5-6 minut. Teraz wlać wodę, dodać paprykę i pomidory oraz posiekany czosnek. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.