<- PLACKI Z ZIEMNIAKÓW UGOTOWANYCHLista potraw z grupy: Warzywa, owocePLACKI ZIEMNIACZANE DOMOWE ->

PDF Drukuj

PLACKI Z ZIEMNIAKÓW WIELKOPOLSKIE

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 641 razy.



1,50 kg ziemniaków,
pół szklanki mąki pszennej,
5 łyżek tłuszczu (oliwa lub smalec),
sól,
pieprz,
4 jaja,
szczypiorek,
pół szklanki kwaśnej śmietany

Ziemniaki obrać, utrzeć na tarce, częściowo odcisnąć. Dodać śmietanę, mąkę i 2 jaja, przyprawić da smaku. Formować łyżką cienkie placki i smażyć na gorącym tłuszczu, aby były chrupiące. Podawać posypane ugotowanymi i posiekanymi jajami oraz szczypiorkiem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności