<- Mus z paprykiLista potraw z grupy: Warzywa, owoceNATURALNA SURÓWKA Z SAŁATY ->

PDF Drukuj

NADZIEWANA KALAREPA

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1025 razy.



14-16 kalarep,
2 szklanki rosołu z kostki lub wywaru z jarzyn,
6 łyżek masła,
łyżka mąki,
szklanka ryżu lub kaszy jaglanej,
5 jaj,
łyżka tartej bułki,
zielenina,
cukier,
sól

Kalarepy obrać, wydrążyć środki i sparzyć wrzątkiem. Rozbić jaja, oddzielić żółtka od białek. Przygotować nadzienie. Ryż lub kaszę ugotować na sypko, z białek ubić pianę. Masło utrzeć, dodawać po jednym żółtku, wymieszać z pianą ubitą z białek, tartą bułką i delikatnie połączyć z ryżem. Dodać dużo siekanej zieleniny, trochę soli. Kalarepy napełnić nadzieniem, poukładać w garnku, podlać rosołem i udusić do miękkości. Przygotować zasmażkę z łyżki masła i mąki, dodać trochę karmelu dla koloru, osolić i osłodzić do smaku. Następnie zagotować. Podawać potrawę posypaną zieleniną.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności