Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1796 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3-4 godz.
4 czerwone papryki,
1 zolta papryka,
1 zielona papryka,
1 cebula,
250 ml wywaru drobiowego,
15 g zelatyny,
80 ml smietanki kremowki,
2 lyzki octu winnego,
2 lyzki oliwy,
1 lyzka soku cytrynowego,
cukier, sol, pieprz.
1. Papryke zielona, zolta i czerwona opalic nad plomieniem i po zdjeciu skorki
pokroic w romby.
2. Zrobic marynate z oliwy, octu, soli i pieprzu. Zalac pokrojone papryki i odlozyc do przybrania.
3. Pozostale 3 czerwone papryki zmiksowac z cebula, przetrzec przez sito. Przetarta mase wlozyc do garnka, wlac smietanke i zagotowac.
4. Zelatyne namoczona w 2 lyzkach zimnej winy rozpuscic w goracym wywarze. Gdy
galareta ostygnie, pokryc nia dno i scianki foremek.
5. Do przecieru z papryki wlac reszte galarety, dodac sok cytrynowy, pieprz,
sol i szczypte cukru. Wymieszac, napelnic masa foremki, wstawic do lodowki.
6. Przed podaniem wlozyc oziebione foremki na 2 sek do goracej wody i wylozyc
mus na talerz. Dookola ulozyc roznokolorowe marynowane romby z papryki.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach