Kuchnia chińska
1 kg białej kapusty lub cykorii
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki oleju sezamowego lub sojowego
Kapustę rozciąć na 4 części, usunąć głąb. Następnie pokrajać ją w 2 cm paski (z góry do dołu). Z cykorii odciąć twarde końce, rozdzielić na listki. Duży garnek wody zagotować, wsypać kapustę i zatrzymać na ogniu przez 2 min. Odcedzić, dokładnie osączyć, osuszyć w czystej ściereczce. Cykorię wsypać na gotującą wodę, zestawić z gazu, trzymać minutę, odcedzić, osączyć, osuszyć. Pozostałe składniki wymieszać. Kapustę (cykorię) włożyć do szklanej miski, polać sosem, wymieszać przez podrzucanie, wstawić do lodówki na 30-60 minut. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać. Proporcje: dla 6 osób - na przystawkę