<- SAŁATKA Z BURAKÓW GOTOWANYCHLista potraw z grupy: Warzywa, owoceSAŁATKA Z JARMUŹU ->

PDF Drukuj

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 610 razy.



40 dag czerwonej kapusty
10 dag jabłka
sól
sok cytrynowy lub zaprawa cytrynowa
1/2 łyżki oleju lub oliwy

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, rozdrobnić na szatkownicy lub mechanicznie w robocie. Włożyć od razu do wrzącej, osolonej wody, doprowadzić do zawrzenia. Starannie odcedzić, wyłożyć na salaterkę i od razu skropić sokiem cytrynowym lub octem owocowym. Wymieszać z oliwą lub olejem i pozostawić do ostygnięcia. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem cytrynowym, wymieszać z sałatką. Przyprawić do smaku solą i środkiem zakwaszającym. Podawać do potraw z mięs i ryb.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności