<- KABACZEK DUSZONYLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKabaczek nadziewany ->

PDF Drukuj

Kabaczek duszony

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1216 razy.



Kuchnia brazylijska
1 kabaczek (około1/2 kg)
2 łyżki oleju jadalnego
1 średnia cebula drobno posiekana
1 roztarty ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1/4 przecieru pomidorowego
1 łyżeczka octu (6 %)
2 łyżeczki wody
1 i 1/2 łyżki przyprawy maggi

Kabaczek obrać przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć nasiona. Pokrajać w kostkę o boku 2 cm. Obgotować przez 2 min. w osolonej, wrzącej wodzić (1/2 łyżeczki soli na litr wody). Osaczyć. W rondlu z rozgrzanym olejem smażyć wymieszane: cebulę, czosnek, sól, pieprz i zieloną pietruszkę. Nie dopuścić do zrumienienia. Włożyć kabaczek, wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 min. Podawać ż ryżem ugotowanym na sypko lub świeżym białym pieczywem i zieloną sałatą.
Proporcje dla 2-3 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności