<- Chleb po żydowskuLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżChleb pszenno-razowy z tymiankiem ->

PDF Drukuj

CHLEB PSZENNO-RAZOWY GRAHAMA

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 715 razy.



Rozczyn:
3 dag drożdży
4 dag cukru
ok. 2 szklanek mleka
50 dag mąki razowej pszennej

Ciasto:
50 dag mąki pszennej bułkowej
sól
kminek
tłuszcz do smarowania formy

Zarobić rozczyn z drożdży, mleka, cukru, 50 dag mąki, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować dwie długie, wąskie formy. Do wyrośniętego rozczynu dosypać drugie 50 dag mąki, jeżeli potrzeba, dodać mleka, dodać sól i kminek, wyrobić ciasto niezbyt gęste, wyłożyć je do form, wyrównać, postawić do wyrośnięcia. Piec 1 godzinę; przed wyjęciem posmarować wodą i wstawić jeszcze na chwilę do pieca, nakłuć ciasto patyczkiem, gdy suchy, wyjąć z pieca. Upieczone ciasto odkrajać od brzegów formy, wyłożyć, oprzeć o stolnicę i tak ostudzić.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności