<- CHLEB PSZENNO-RAZOWY GRAHAMALista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżChleb pszenno-żytni z owsem ->

PDF Drukuj

Chleb pszenno-razowy z tymiankiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2353 razy.


2 chleby. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
1 kg pszennej maki razowej,
40 g swiezych drozdzy,
2 lyzeczki miodu lub melasy,
2 lyzki oleju slonecznikowego,
2 lyzki startego zoltego sera (cheddar),
2 lyzeczki tymianku,
ok. 600 ml cieplej wody,
1 lyzeczka soli kamiennej,
1 jajo lub 2 lyzki mleka do posmarowania chleba,
kminek, ziarno sezamowe, mak, siemie lniane lub czarnuszka do
posypania.

1. Drozdze utrzec z miodem lub melasa i 100 ml cieplej wody. Odstawic w cieple
miejsce na 10 min.
2. W duzej misce wymieszac make z sola. Dodac przygotowane drozdze, olej i reszte wody. Wyrobic elastyczne ciasto, przykryc, odstawic w cieple miejsce
na 1 godz do wyrosniecia.
3. Wylozyc ciasto na stolnice posypana maka. Dodac ser, tymianek i ponownie wyrobic. Podzielic na 2 czesci. Uformowac 2 chleby, ulozyc na blasze, przykryc
i odstawic na 30 min do ponownego wyrosniecia.
4. Przed wstawieniem do piekarnika posmarowac chleb roztrzepanym jajem lub mlekiem. Jeden bochenek posypac np. kminkiem, a drugi innym ziarnem. Piec 30-35
min w temp. 220żC.
- Zamiast sera i tymianku mozna dodac do ciasta po pierwszym wyrosnieciu
(przed formowaniem chleba) cale gotowane ziarna zboz, siemie lniane, skielkowana pszenice, zyto lub drobno pokrojone swieze ziola, np. szczypiorek i
estragon. Do 500 g ciasta dodac 50 g gotowanych lub skielkowanych ziaren lub
3-4 lyzki swiezych ziol.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności