<- Sakiewki (chińskie pierożki)Lista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżSamosa z miesem ->

PDF Drukuj

SAŁATKA Z MAKARONU I MIĘSA KURCZAKA

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1134 razy.



Kuchnia chińska
1/2 kg domowego makaronu lub 25 dag spaghetti
1 szklanka zimnej wody
1/4 szklanki oleju
1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie)
1/4 - 1/2 łyżeczki chilli rozprowadzona 2 łyżeczkami oleju (dowolnie)
1 kurczak pieczony po chińsku około 1 1/2 kg
1 długi ogórek
2 cebule dymki
2 łyżki grubo posiekanej zielonej pietruszki
Sos przyprawowy:
2 łyżki wywaru lub rosołu z kury
2 łyżeczki rozkruszonej kostki rosołowej
2 łyżeczki zmielonej gorczycy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżka pasty sezamowej lub 1 1/2 łyżki zmielonych orzechów włoskich z łyżką oleju
1/2 łyżki octu z 1/2 łyżki wytrawnego wina

Ugotować makaron (jak w przepisie: Makaron z sosem mięsnym). Makaron włożyć do dużej miski, wlać 1/4 szklanki oleju, dodać olej sezamowy i chilli z 2 łyżeczkami oleju, wymieszać przez podrzucanie. Wstawię do lodówki na 30 min. Mięso z kurczaka obrać z kostek, pokrajać w paski długości 5 cm i szerokości 1/2 cm. Nieobrany ogórek pokrajać w cienkie paski, osuszyć, wstawię do lodówki. Składniki sosu przyprawowego włożyć do słoika "twist", wstrząsać przez 45 sek, odstawić. Cebulę dymkę pokrajać w 4 cm kawałki. Do makaronu w misce dodać ogórek, mięso z kurczaka, cebulę dymkę i zieloną pietruszkę, wymieszać przez podrzucanie. Sos wstrząsać przez 30 sek, polać makaron, starannie wymieszać podrzucając, wstawić do lodówki. Sałatkę podawać schłodzoną. Można przybrać pomidorami i sałatą. Proporcje: dla 4-6 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności