<- ROLKI Z MIĘSEM Z KURCZAKALista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRuskie pierogi ->

PDF Drukuj

ROLKI Z PIECZARKAMI

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1056 razy.



Kuchnia chińska
1 mały suszony polski grzybek
40 dag pieczarek
3- 4 łyżki posiekanego pora (tylko biała część)
1 - 2 roztarte ząbki czosnku
3 łyżki startej marchwi
1 łyżka startego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 mała cebula, drobno posiekana
1 białko lekko roztrzepane
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
olej do smażenia
Sos przyprawowy:
1/4 szklanki rosołu lub wywaru z grzybów
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki

Suszony grzybek wymyć, zalać gorącą wodą na 1 godz., gotować do miękkości, odcedzić, wywar odstawić. Grzybka bardzo drobno posiekać. Całe pieczarki wrzucić na wrzącą wodę, gotować 2 min, przełożyć do cedzaka (wodę zużyć do przyrządzania zupy lub sosu). Wystudzić, drobno posiekać, zamieszać sos przyprawowy. 2 łyżki oleju mocno podgrzać na gorącej patelni, na dużym ogniu, wsypać cebulę, imbir i czosnek, mieszając smażyć 10 sek, dodać por i marchew, mieszając smażyć 30 sek, wsypać pieczarki i posiekany grzybek, smażyć 30 sek nie przerywając mieszania, wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszając dusić do zagotowania i zgęstnienia. Zestawić z ognia, energicznie mieszając składniki wlać białko, wsypać zieleninę, dokładnie wymieszać. Rolki przyrządzić jak w przepisie: Rolki z mięsem z kurczaka. Podawać na gorąco na przekąskę, jako przystawkę lub na kolację.
Proporcje: dla 4-12 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności