30 dag cielęciny (lub wieprzowiny) bez kości
6 dag cebuli
3 dag smalcu
4 dag gęstego przecieru pomidorowego
(15 dag śmietany)
sól
pieprz (lub papryka)
czosnek
30 dag makaronu w rurkach
3 dag masła do polania
3 dag sera ementalera
Cielęcinę opłukać, pokrajać na małe kawałki, posolić, oprószyć papryką, obsmażyć na rumiano. W czasie smażenia mięsa włożyć do tłuszczu 1 cebulę drobno pokrajaną i, mieszając, lekko ją przyrumienić wraz z mięsem. Mięso podlać małą ilością wrzącej wody i udusić do miękkości, przy końcu dodać przecier pomidorowy, odstawić. Do uduszonego mięsa można dodać śmietanę. Makaron połamać na małe kawałki, ugotować go, odcedzić i osączyć. Ugotowany makaron wymieszać z uduszoną cielęciną, przyprawić jeszcze, jeżeli potrzeba; wyłożyć na półmisek, skropić lekko zrumienionym masłem, posypać tartym serem i wstawić dla silnego zagrzania do piekarnika, lub jeżeli kluski są gorące - podać bez zagrzania. Podać z surówką (pomidory w ćwiartkach, zielona sałata, rzodkiewka, zakwaszona papryka pasteryzowana, pasteryzowane pomidory w całości bez skórki, czyli pelatti) itp.