30 dag czterojajecznego wermiszelu lub makaronu domowego cienkiego
4 żółtka
10 dag cukru
kawałeczek wanilii
sól
10 dag włoskich orzechów
3 dag masła
2 dag masła do skropienia
Wermiszel połamać na krótkie kawałki, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać ciepłą wodą i osączyć otrząsając na cedzaku. Zamiast wermiszelu można sporządzić domowy, cienko wałkowany makaron na jajach, drobno pokrajany, tak jak do rosołu. Zemleć orzechy. Utrzeć masło dodając po jednym żółtku i po trochu cukru z wanilią. Ubić pianę, połowę wymieszać z masą żółtkową. Do tego włożyć ugotowany makaron, drugą połowę piany i wymieszać przesypując orzechami. Masę wyłożyć na ogniotrwały, masłem wysmarowany półmisek, wyrównać powierzchnię, skropić masłem i lekko zapiec. Podawać gorący, z sosem waniliowym lub morelowym.