2 żółtka
1/4 szklanki wady
1/2 szklanki mleka
2 białka (piana)
8 dag mąki
skórka ze słoniny do smarowania patelni
sól
Źółtka, mleko i mąkę wymieszać starannie mątewką, aby nie było grudek, dodać wodę i sól, wymieszać. Ubić pianę, do ubitej piany wlewać powoli ciasto, mieszając trzepaczką. Gorącą patelnię natrzeć słoniną, by cała powierzchnia była lśniąca. Nalać ciasto na gorącą patelnię, zlać zbywającą resztę z powrotem do naczynia; smażyć dość grube naleśniki; gdy ciasto przestanie parzyć, odwrócić palcami (lub łopatką). Przysmażyć z drugiej strony, wyłożyć na talerz odwrócony dnem do góry. Naleśniki smażyć podkładając pod patelnię płytkę azbestową. Z tej porcji otrzymuje się 8 naleśników (z patelni 18 cm średnicy). Stosować do szpinaku, słodkich dodatków (marmolada, sorbet surówkowy itp.). Naleśniki z pianą najlepiej smażyć równocześnie na dwóch patelniach, gdyż piana stojąc dłuższy czas opada i ostatnie naleśniki nie mają już odpowiedniej pulchności.