Ciasto:
4 żółtka
1 szklanka mleka
16 dag mąki
1/2 szklanki wody
sól
4 białka (piana)
Nadzienie:
35 dag sera białego pełnego
1 jajo
gęsta śmietana
cukier do smaku
skórka cytrynowa
cukier puder z wanilią
Sporządzić nadzienie: smaczny, wilgotny ser rozetrzeć, dodać jajo z cukrem i skórką, jeżeli potrzeba, rozrzedzić śmietaną; można też nadzienie z sera sporządzić tylko z gęstą, młodą śmietaną dodając jej tyle, aby ser dał się łatwo rozsmarować. Sporządzić ciasto naleśnikowe z pianą, usmażyć 15 naleśników. Nadzieniem z sera smarować naleśniki; składać "w chusteczkę", ułożyć na ogniotrwałym półmisku, skropić masłem i zagrzać w piekarniku (nie zapiekać). Podawać posypane cukrem z wanilią.