Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2140 razy.
Jak dopasowac odpowiedni ser do wina?
Kierujac sie smakiem!
Jak fachowo skomponowac tace serowa?
Mozna podac sery na tacy drewnianej, ceramicznej lub w plaskim plecionym koszyku. Podajemy kilka gatunkow sera, miekkich i poltwardych, o roznej ostrosci. Do tego dwa noze: jeden do ostrych serow drugi do lagodnych. (Wiecej par nozy, jezeli towarzystwo liczne). Miseczka masla. Ozdobic rzodkiewakami,zielona pietruszka etc.
Poki co mam sprzeczne doniesienia - jedni mowia, ze sery dojrzewajace oraz plesniowe podaje sie wylacznie z czerwonym winem, inni mowia, ze tylko z bialym?
Bzdura jedno i drugie. Sery powinny pasowac do wina smakiem i tyle. Przede wszystkim do dobrych win raczej nie podawac serow zbyt ostrych o zdecydowanych smakach, zeby nie zabily smaku wina. Ale jezeli wino podlejsze, to wlasnie ser moze mu pomoc. Zastanowmy sie. Podstawowa, naturalna, kombinacja sera z winem polega na tym, ze chlop podaje swoj ser do swojego wina. jedno i drugie takie jakie ma. Takie wymysly jak holenderski "oude kas" do bordeaux, albo stilton do porta to sa juz wymysly smakoszy. Poniewaz na tacy jest kilka gatunkow sera, nie zapewni sie optymalnego doboru sera do wina. Jezeli masz watpliwosci podaj i wino biale i czerwone, i oddzielne do nich kieliszki. Przerzucisz problem na gosci, ktorzy i tak beda zachwyceni. Jezeli nadal masz watpliwosci zrezygnuj tacy serowej i podaj ciasteczka serowe - znakomita tradycyjny kombinacja. Np. Gougères Bourguignonnes.
From: WLOS@PLEARN.EDU.PL (Wladyslaw Los)