<- Wina i seryLista potraw z grupy: PoradyWino białe wytrawne ->

PDF Drukuj

Wino - jakie do spagetti

Dodano: 2000-08-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2191 razy.


Napewno ani slodkie, ani polslodkie, co do reszty to zalezy od upodoban, ja wole czerwone wytrawne, ale jak ktos woli biale to tez mozna.
Czerwone zawsze w temperaturz pokojowej (trzeba otworzyc ok. pol godziny przed podaniem), biale schlodzone.
No i oczywiscie wytrawny szampan, ktory moze byc podany wlasciwie do wszystkiego.
Katarzyna
From: "Katarzyna Sornat" <katarzyna.sornat@cwix.com>

Tak napawde co kto lubi (ale sza, bo to tajna wiadomosc :).
Formalnie zlaezy tez od spagetti - rozumiem, ze nie masz na mysli samego makaronu :)
Do pomidorowych czerwone wytrawne, jesli chcesz wloskie to polecam chianti classico riserva (koniecznie classico riserva, reszta jest bardzo nierowna). Innych win sa krocie, wiec na pewno cos wybierzesz. Chianti generalnie podaje sie w tempeaturze ok. 18 C, te lepsze gatunki mozna podbic o 2 -4 stopnie (tak twierdza znajomi Wlosi).
Francuskie roznie - generalnie miedzy 16 a 18 C.
Biale schlodzone, ale nie lubie bialych wiec sie nie znam.
MM
From: "Marcin Maruta" <mmaruta@km.com.pl>

A ja lubie do pasty polslodkie, czy tez polwytrawne Lambrusco. Wedlug mnie bardzo pasuje, no moze nie do kazdego sosu.
Przemek
From: wachniew@ftjibm.ftj.agh.edu.pl (Przemyslaw Wachniew)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności