Kuchnia włoska
CIASTO
250 g mąki tortowej
150 g mąki krupczatki
1 żółtko
3 jajka
100 g mąki kukurydzianej
sól
DO PRZYPRAWIENIA
60 g białych trufli
60 g parmezanu
50 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Z mąki tortowej i krupczatki uformować kopczyk z wgłębieniem, do którego wlać roztrzepane widelcem jajka i żółtko i dodać szczyptę soli. Mąkę początkowo mieszać z jajkami widelcem, a następnie zagniatać rękami przez 10 minut. Wyrobione ciasto rozwałkować bardzo cienko i pokroić na trzydziestocentymetrowe paski. Paski składać trzy- lub czterokrotnie i kroić ponad trzymilimetrowej szerokości makaron, rozkładając go na płótnie posypanym mąką kukurydzianą. Makaron gotować 5 minut. W tym czasie roztopić w rondlu masło, przyprawić je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć do rondla z roztopionym i przyprawionym masłem i mieszać- przez minutę na dużym ogniu. Dodać parmezan. Porcje makaronu po nałożeniu na talerze posypać pokrojonymi cieniutko truflami.