<- Szparagi á la "Ludláb"Lista potraw z grupy: PrzekÄ…skiSzparagi wedÅ‚ug przepisu wiejskiej dziewczyny ->

PDF Drukuj

SZPARAGI MARYNOWANE

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1135 razy.



Kuchnia chińska
1 kg szparagów
2 łyżki cukru

Marynata:
sok z jednej cytryny
1 rozgnieciony zÄ…bek czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka rozkruszonej kostki rosołowej
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki soli
1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie)
4 łyżki oleju

Szparagi wymyć, odciąć twarde końce i obrać z części włóknistych. Dwa litry wody wlać do 4 I garnka, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, włożyć szparagi, gotować bez przykrycia do miękkości (5-7 min). Przelać do cedzaka, przepłukać zimną wodą, osączyć. Położyć na czystej ściereczce, pozostawić do wystygnięcia. Ułożyć na owalnym półmisku. Składniki marynaty wymieszać, polać szparagi, przykryć, wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godz., nie dłużej niż 6 godz. Podawać na przekąskę z innymi zimnymi potrawami.
Proporcje: dla 9-12 osób - na przekąskę


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności