Kuchnia koreańska
1/2 kg filetów z dorsza, halibuta lub morszczuka
10 dkg mielonej wołowiny
1 łyżka cukru
2 i 1/2 łyżki sosu sojowego lub 2 łyżki
przyprawy maggi z 1 łyżką wody
2 dymki grubo posiekane
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyżki oleju jadalnego
4 pieczarki pokrajane w plasterki
1 cebula pokrajana w talarki
1 marchew oskrobana, pokrajana w krążki
1 mały kawałek selera pocięty w cienkie paski
szczypta chili
1/4 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 szklanka wody
1 jajo )dowolnie)
1. Filety przepołowić lub pokrajać na 4 cm kawałki
2. Dokładnie wymieszać wołowinę z cukrem, 1 łyżką sosu sojowego lub 1/2 łyżki maggi z l/2 łyżką wody, dodać dymkę i czosnek, odstawię.
3. Pieczarki, cebulę, marchew, seler, chili, imbir, sól i pieprz dokładnie wymieszać, odstawić.
4. Rozgrzać olej w małym rondlu, układać kolejno warstwami: połowę mięsnej masy, połowę rybnych filetów, połowę jarzyn z przyprawami, następnie pozostałą masę mięsną itd. Zawsze jednak należy skończyć na warstwie jarzyn.
6. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę
7. Jajo doprawić solą i pieprzem, wlać na rozgrzany olej, usmażyć na średnim ogniu cienki omlet. Przełożyć na talerz, gdy omlet ostygnie należy zwinąć go w rulonik i pokrajać w paseczki.
8. Rybę podawać przybraną omletem, z ryżem ugotowanym na sypko lub bułeczkami na parze MAN-TOU Proporcje dla 4-6 osób
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713965669 Nadesłał(a): 2024-06-17 20:54:12