2,5 śledzia pocztowego (5 filetów)
2 jaja
1 ogórek konserwowy lub
12 krążków cebuli
2 twarde pomidory
sos majonezowy
Każdy filet ze śledzia przeciąć wzdłuż na pół. Każdą połówkę fileta zwinąć ciasno w rulon (z jednego śledzia powstaną 4 zrulowane korki). Jaja ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, ostrym nożem pokrajać na 12 krążków (każde jajo na 6 kawałków). Ogórek lub pomidory i cebulę też pokrajać na 12 krążków. Na szklanej, prostokątnej salaterce układać korki śledziowe: na krążek ogórka położyć krążek cebuli i na to stojąco korek ze śledzia; przybrać go krążkiem jaja. Każdą porcję można oblać łyżką gęstego majonezu.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713450820 Nadesłał(a): 2024-06-18 11:54:14