<- Klopsiki ze szczupaka i grzybówLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaKorki śledziowe ->

PDF Drukuj

Klopsiki że szczupaka lub innej słodkowodnej ryby

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 615 razy.



1 kg ryby
łyżka masła lub margaryny
4 łyżki śmietanki
10 dag tartej bułki jajko
cebula, pietruszka
kawałek selera
por
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
listek laurowy
sól
Sos:
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
szklanka wywaru z gotowania klopsików
pół szklanki słodkiej śmietanki
sok lub kwasek cytrynowy
2 żółtka
sól

Rybę oczyścić, sprawić, sfiletować i razem z cebulą zemleć w maszynce. Masło stopić, wlać do śmietanki, dodać tartą bułkę, poczekać chwilę, aż namoknie, i całość dodać do zmielonej ryby. Przyprawić solą i szczyptą zmielonego pieprzu, wbić jajko. Masę wyrobić i uformować z niej pulpety. Z kręgosłupa i płetw z dodatkiem włoszczyzny pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego ugotować wywar. Po przecedzeniu jeszcze raz go zagotować i do wrzątku włożyć pulpety. Gotować ok.10 min, po czym wyjąć cedzakiem i włożyć do gorącego sosu.
Zagotowanie sosu: Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, doprawić ją wywarem, po czym - dokładnie mieszając - dodać śmietankę i sól. Zdjąć z ognia, dodać ukręcone żółtka. Zakwasić sokiem


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności