<- Śledzie marynowane IILista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaŚledzie na sałatce z jabłek ->

PDF Drukuj

Śledzie marynowane w sosie z mleczka

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 624 razy.



5 małych, tłustych śledzi beczkowych (mleczaków)
Zaprawa z octu
ziele angielskie
mleczko śledziowe
10 dkg cebuli
woda
2 dkg cukru
ocet do smaku
10 krążków korniszona
2 liście bobkowe
10 krążków marchewki

Śledzie namoczyć na kilka godzin, często zlewając wodę; po wymoczeniu sprawić je i odfiletować. Przygotować zaprawę: a) do octu dodać wodę, angielskie ziele, liść bobkowy, krążki cebuli i marchewki, zagotować kilka razy; b) mleczko przetrzeć przez sito, połączyć z przestudzoną zaprawą, dodać cukier do smaku. Połówki śledzi zwijać w rulony, do środka włożyć cebulę z zaprawy, krajaną marchewkę, kawałek korniszona. Rulony przytrzymać końcami nadłamanych wykałaczek. Układać w słoju jeden koło drugiego. Śledzie zalać przygotowaną zaprawą, powierzchnię nakryć listkami bobkowymi. Słój przykryć papierem pergaminowym, przechowywać w zimnym miejscu kilka dni. Podawać na prostokątnym półmisku z chlebem lub ziemniakami pieczonymi.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności