półkrążki pomidorów lub marchwi
krążki pora przycięte listki sałaty lub kapusty
Śledzie opłukać, wyjąć mleczko, odciąć głowę i ogon, wymoczyć. Po kilku godzinach śledzie wyjąć z wody, obrać ze skóry, przepołowić, starannie wybrać ości, złożyć z powrotem w całość, każdego śledzia przekrajać skośnie na 2 części. Jabłka opłukać, obrać, zetrzeć na tarce o dużych okach, dodać chrzan, śmietanę i cukier do smaku, wymieszać. Cztery boki prostokątnej szklanej salaterki obłożyć rąbkami wzdłuż przeciętych listków sałaty lub rąbkiem odciętym z listka włoskiej kapusty; sałatę wyłożyć na salaterce, wyrównać, na wierzchu ułożyć śledzie pokrajane w skośne kawałki. Każdy kawałek śledzia przybrać krążkiem pomidora lub marchwi i zielonkawych porów.