<- Śledzie na sałatce z jabłekLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaŚledzie pocztowe jako przekąska ->

PDF Drukuj

Śledzie niesolone lub merlany w warzywach

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 758 razy.



10 surowych niesolonych śledzi lub merlanów
kilka liści bobkowych
10 dkg cebuli
10 dkg oleju
ziele angielskie
12 dkg marchwi
sól
10 dkg pietruszki
(4 dkg gęstego przecieru z pomidorów)
15 dkg selera

Śledzie sprawić, odciąć głowy i ogony, obciągnąć ze skóry, zdjąć filety, posolić. Warzywa umyć w wodzie, oczyścić, pokrajać w krążki, włożyć do rondelka, zalać odrobiną wody i częścią oleju; ugotować warzywa na wolnym ogniu razem z przyprawami, ostudzić. Przy końcu dodać pomidory, ocet i odrobinę cukru do smaku. Rozgrzać pozostały olej, usmażyć śledzie, ostudzić. Układać w słoiku warstwami śledzie i warzywa, skropić octem. Zalać olejem i przechowywać przez kilka dni w zimnym miejscu.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności