<- Galareta z linaLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaGulasz rybny ->

PDF Drukuj

Galareta z ryby w foremkach

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 641 razy.



1 litr galarety z ryby
1,5 kg ryby (dorsza, karpia, lina, sandacza, szczupaka)
60 dkg mięsa z ugotowanej ryby
przybranie sezonowe
sól

Rybę sprawić, odciąć głowę i ogon, zdjąć filety z ośćmi, obciągnąć ze skóry, posolić, odstawić. Ugotować wywar ż warzyw i odpadków ryby, odcedzić, posolić, zmierzyć, zagotować. Filety podzielić na równe porcje (8 - 10 dkg), na wrzący wywar wkładać po kilka kawałków ryby, ugotować na brzegu kuchni (12-15 min.),rybę wyjąć ostrożnie i przytrzymując mięso ręką ostrożnie wyciągnąć ości. Przygotować foremki lub jednakowe filiżanki, dno zwilżyć nalać 1 łyżkę krzepnącej galarety, gdy zastygnie, ułożyć przybranie i porcję ryby, znów zalać kilkoma łyżkami stygnącej galarety; gdy przybranie przylgnie do galarety w filiżance, zlać resztę galarety, ostudzić. Przed podaniem każdą foremkę zanurzyć na sekundę we wrzącej wodzie, natychmiast wyjąć, podważyć galaretę nożem odkrywając ją, wyłożyć na półmisek. Podawać z cytryną, octem, sosem majonezowym, sosem tatarskim i pieczywem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności