<- Ryba pieczona w glinianym garnkuLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaRyba pieczona z orzechami ->

PDF Drukuj

Ryba pieczona w glinie

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 667 razy.



Kilka świeżo złowionych ryb słodkowodnych (okonie, szczupaki)
olej
sól
liście klonowe

Oczyszczone z wnętrzności i oskrobane ryby opłukać, natrzeć wewnątrz solą, posmarować oliwą, zawinąć w liście klonu i w kawałek czystego płótna lub gazy namoczonej w oleju. Obwiązać sznurkiem lub grubszą nitką, oblepić gliną i włożyć w gorący popiół ogniska lub w żarzący się węgiel drzewny. Kilka razy ostrożnie obrócić. Gdy glina zacznie pękać, ryba będzie upieczona.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności