<- Ryba pieczona w glinieLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaRYBA PIECZONA Z PIECZARKAMI ->

PDF Drukuj

Ryba pieczona z orzechami

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 615 razy.



Kuchnia Jordanii

4 pstrągi
plastry cytryny (dowolnie)
Farsz:
4 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
1 cebula drobno posiekana
1 świeża lub mrożona papryka
10 dkg zmielonych włoskich orzechów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól i pieprz do smaku
Marynata
4 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
sok z dwóch cytryn lub 2 łyżki octu (6 proc.)
8 łyżek wody
1 roztarty ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

1. Ryby sprawić (zostawiając łby).
2. W płytkim naczyniu wymieszać składniki marynaty, włożyć pstrągi na 4 godz., kilka razy przełożyć.
3. Z papryki usunąć nasiona, pokrajać w plasterki.
4. Cebulę smażyć w rozgrzanej oliwie na jasnozłoty kolor, dodać paprykę i orzechy, mieszając, smażyć na małym ogniu przez 5 min.
5. Zdjąć z ognia, posypać solą i pieprzem, dodać zieloną pietruszkę, wymieszać, ostudzić.
6. Rybę nadziewać farszem, zaszyć nitką lub spiąć wykałaczkami.
7. Ułożyć rybę w grubo wysmarowanym tłuszczem naczyniu, piec w mocno nagrzanym piekarniku i250oC) przez 20-30 min., polewając 2-3 razy marynatą. Ryby są gotowe, gdy płetwy dają się łatwo usunąć.
8. Pstrągi ostrożnie przełożyć na gorący półmisek, usunąć nitkę, wykałaczki, przybrać plasterkami cytryny i zieloną pietruszką.
Proporcje dla 4 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności