60 dag filetów z ryby morskiej (dorsz, karmazyn, morszczuk, błękitek)
3 zÄ…bki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
pieprz
25 dag pieczarek,
1/2 szklanki wywaru z warzyw
sól
2 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki
Filety postawić w dolnej części lodówki. Gdy nieco rozmarznÄ…, pooddzielać porcje. Czosnek obrać, opÅ‚ukać, drobno posiekać, rozetrzeć z solÄ…, wymieszać z posiekanÄ… naciÄ… pietruszki. PrzygotowanÄ… mieszaninÄ… ponacierać porcje ryby, oprószyć pieprzem, uÅ‚ożyć w niskim, szerokim żaroodpornym naczyniu, .wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić. W czasie, gdy ryba rumieni siÄ™, umyć i oczyÅ›cić pieczarki, pokrajać w kostkÄ™, wsypać do wrzÄ…cej wody, doprowadzić do zawrzenia i od razu odcedzić. Do pieczarek wlać wywar z warzyw, przyprawić do smaku solÄ…. ZrumienionÄ… rybÄ™ wyjąć z piekarnika, obÅ‚ożyć równomiernie pieczarkami, polać wywarem. Naczynie przykryć foliÄ… i ponownie wstawiÄ™ do piekarnika na 10-15 min. GotowÄ… potrawÄ™ wyÅ‚ożyć na półmisek, posypać pietruszkÄ…. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée (1-1 1/2 Å‚yżki na porcjÄ™) i z surówkami. Najlepiej nadaje siÄ™ do tej potrawy zielona saÅ‚ata.