4 duże śledzie z ikrą i mleczem
2 szklanki mleka
łyżka śmietany lub jogurtu
łyżka musztardy
duża cebula
cytryna
natka pietruszki
olej do smażenia
sól
pieprz
Åšledzie oczyÅ›cić, zachować mlecz i ikrÄ™, sfiletować, opÅ‚ukać, wÅ‚ożyć na 30 min do osolonego mleka. Mlecz i ikrÄ™ rozetrzeć ze Å›mietanÄ… lub jogurtem, musztardÄ… i zmielonÄ… w maszynce cebulÄ…. Filety wyjąć z mleka, osuszyć w czystej Å›ciereczce, uÅ‚ożyć na deseczce i posmarować pastÄ… przyrzÄ…dzonÄ… z ikry i mlecza. Zwinąć jak rolmopsy i obwiÄ…zać biaÅ‚Ä… niciÄ…. Smażyć ok.10 min na rozgrzanym oleju. Podawać z purée ziemniaczanym i surówkami lub zielonÄ… saÅ‚atÄ….
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713958941 Nadesłał(a): 2024-06-18 01:58:38