<- Węgorz pieczonyLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaWęgorz po jutlandzku ->

PDF Drukuj

Węgorz po elbląsku

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 657 razy.



2 duże węgorze
sól
pieprz
porcja włoszczyzny bez kapusty
cebula
5 goździków
5 ziaren ziela angielskiego
łyżka rozmarynu suszonego lub świeżego posiekanego
3 łyżki octu
pół szklanki białego
wytrawnego wina

Węgorza natrzeć solą i piaskiem (nie ściągając skóry), usunąć wnętrzności, opłukać w wodzie z octem, rozpłatać, wyjąć kręgosłup, pokrajać na kawałki o długości ok. 30 cm. Każdy kawałek zwinąć w kłębek, posypując solą i pieprzem, obwiązać cienkim łyczkiem lub lnianą nicią i zostawić tak na 3 godz. Ugotować smak z włoszczyzny, cebuli, goździków, ziela angielskiego i rozmarynu, wlać ocet i białe wino. Przestudzić. Nasolonego węgorza włożyć do garnka, zalać przegotowaną i ostudzoną marynatą. Przechowywać w chłodnym miejscu, gdzie może stać przez dłuższy czas.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności