<- Szczupak z kluseczkamiLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaSzegedyńska zupa rybna ->

PDF Drukuj

Szczupak zapiekany

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 628 razy.



1 kg szczupaka
pół szklanki śmietany
1 pietruszka
1 mały seler
1 por
listek laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
2 cebule
3 łyżki utartego chrzanu
sól
3 goździki

Ugotować wywar z warzyw, dodając ziele angielskie i 1 cebulę, naszpikowaną goździkami. Rybę oczyścić i ugotować w całości w specjalnej wanience w wywarze. Miękkiego szczupaka przepołowić, usunąć kręgosłup oraz ości i przełożyć do ogniotrwałego naczynia, najlepiej podłużnego, aby zachowała swój kształt. Jeśli nie mamy odpowiedniego naczynia, pokrajać rybę na porcje. Dodać cebulę pokrajaną w talarki i utarty chrzan, posolić, oblać śmietaną i wstawić na 25 min do nagrzanego piekarnika. Podawać z ziemniakami pure lub gotowanym makaronem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności