<- Szczupak z kluseczkamiLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaSzegedyńska zupa rybna ->

PDF Drukuj

Szczupak zapiekany

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1039 razy.



1 kg szczupaka
pół szklanki śmietany
1 pietruszka
1 mały seler
1 por
listek laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
2 cebule
3 łyżki utartego chrzanu
sól
3 goździki

Ugotować wywar z warzyw, dodajÄ…c ziele angielskie i 1 cebulÄ™, naszpikowanÄ… goździkami. RybÄ™ oczyÅ›cić i ugotować w caÅ‚oÅ›ci w specjalnej wanience w wywarze. MiÄ™kkiego szczupaka przepoÅ‚owić, usunąć krÄ™gosÅ‚up oraz oÅ›ci i przeÅ‚ożyć do ogniotrwaÅ‚ego naczynia, najlepiej podÅ‚użnego, aby zachowaÅ‚a swój ksztaÅ‚t. JeÅ›li nie mamy odpowiedniego naczynia, pokrajać rybÄ™ na porcje. Dodać cebulÄ™ pokrajanÄ… w talarki i utarty chrzan, posolić, oblać Å›mietanÄ… i wstawić na 25 min do nagrzanego piekarnika. Podawać z ziemniakami purée lub gotowanym makaronem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności