4-5 śledzi
25 dag śliwek węgierek
pół szklanki oliwy lub oleju
5-10 sztuk słodkich migdałów
sok cytrynowy
cukier
pieprz
łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
Śledzie wymoczyć, sfiletować, zdjąć skórkę, usunąć kręgosłupy i ości, zwinąć w ruloniki i ułożyć w szklanej salaterce. Śliwki przepołowić, wyjąć pestki, dodać 3-4 łyżki wody i rozgotować na gęstą papkę, którą przetrzeć przez nylonowe sitko. Przyprawić ją sokiem cytrynowym i cukrem, dodać sparzone, obrane ze skórki i posiekane migdały oraz oliwę. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać śledzie i posypać je posiekaną zieleniną.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713958687 Nadesłał(a): 2024-06-18 09:38:00