<- Śledzie w cieścieLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaŚledzie w śmietanie ->

PDF Drukuj

Śledzie w sosie śliwkowym

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1063 razy.



4-5 śledzi
25 dag śliwek węgierek
pół szklanki oliwy lub oleju
5-10 sztuk słodkich migdałów
sok cytrynowy
cukier
pieprz
łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki

Śledzie wymoczyć, sfiletować, zdjąć skórkę, usunąć kręgosłupy i ości, zwinąć w ruloniki i ułożyć w szklanej salaterce. Śliwki przepołowić, wyjąć pestki, dodać 3-4 łyżki wody i rozgotować na gęstą papkę, którą przetrzeć przez nylonowe sitko. Przyprawić ją sokiem cytrynowym i cukrem, dodać sparzone, obrane ze skórki i posiekane migdały oraz oliwę. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać śledzie i posypać je posiekaną zieleniną.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności