<- Makrela w jogurtowym sosieLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaMakrele w sosie groszkowym ->

PDF Drukuj

Makrela wiosenna

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1004 razy.



1 kg makreli
2 łyżki octu
ćwiartka cytryny lub łyżeczka soku cytrynowego
1 cebula
2 łyżki majonezu
3-4 łyżeczki skondensowanego mleka
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 pomidory
1 jajko
kilka gałązek koperku

Makrele sprawić i umyć. Włożyć je do gotującej wody, dodać przekrajaną cebulę, koper, ćwiartkę cytryny lub sok cytrynowy oraz sól i wlać ocet. Ryby w żadnym wypadku nie mogą się rozgotować i rozpaść. Po ugotowaniu zostawić je na noc w tym samym płynie. Nazajutrz obrać ze skóry, podzielić wzdłuż na połowy i ułożyć na półmisku. Majonez rozmieszać ze skondensowanym mlekiem, dodać posiekaną zieleninę i tym sosem polać ryby. Przybrać ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka i pomidorów. Podawać z sałatką ziemniaczaną i mizerią.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności