<- Szegedyńska zupa rybnaLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaSztokfisz w sosie zielonym ->

PDF Drukuj

Sztokfisz na słodko-kwaśno

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 630 razy.



Kuchnia włoska
800 g wymoczonego wcześniej sztokfisza
40 g suszonych winogron
40 g orzeszków pinii
40 g masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka cukru
10 łyżek octu z białego wina
1/2 szklanki białego wina
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz

Namoczonego sztokfisza obrać ze skóry, usunąć ości i pokroić rybę na kawałki jednakowej wielkości. W płytkim rondlu rozgrzać oliwę z masłem i przysmażyć rybę. Następnie sztokfisza lekko posolić, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. W tym czasie w drugim rondlu w occie rozpuścić cukier, wstawić rondelek na mały ogień, a gdy cukier nabierze barwy karmelu, zalać go winem. Następnie do rondelka dorzucić orzeszki pinii i wymoczone wcześniej winogrona. Gdy połowa płynu z rondelka wyparuje, sos przelać do rondla ze sztokfiszem i całość gotować jeszcze 5 minut. Gotową potrawę posypać natką pietruszki oraz pieprzem i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, po czym podawać na stół.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności