Kuchnia włoska
8 kalmarów średniej wielkości, wypatroszonych, pozbawionych oczu i "dziobka"
200 g sparzonych i obranych ze skórki słodkich pomidorów
50 g drobno pokrojonej surowej szynki
60 g parmezanu
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej bazylii
1 łyżka majeranku
1 mała grubo poszatkowana marchew
1 mała drobno pokrojona łodyga selera naciowego
2 posiekane zÄ…bki czosnku
2 pokrojone w plastry szalotki
40 g tartej bułki
1/4 szklanki białego wina
6 łyżek oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Na maÅ‚ym ogniu podgrzać oliwÄ™, przysmażyć połówki marchwi, selera, czosnku i szalotki, po czym warzywa posolić i przetrzeć przez sito. Przetarte warzywa ponownie wÅ‚ożyć do garnka, dodać tarÄ… buÅ‚kÄ™, natkÄ™ pietruszki, parmezan, zÄ…bek czosnku, bazyliÄ™, szynkÄ™, drobno pokrojone macki kalmara oraz sól i pieprz. Wszystkie skÅ‚adniki rozgniatać i mieszać widelcem, aż masa bÄ™dzie miaÅ‚a jednolitÄ… konsystencjÄ™. Tak przygotowanym farszem nadziewać kalmary, otwór zaszyć lnianÄ… nitkÄ…. Do aluminiowego rondla wlać resztÄ™ oliwy, przysmażyć na niej pozostaÅ‚e warzywa, a do warzyw doÅ‚ożyć faszerowane kalmary. CaÅ‚ość lekko podgotować i podlać winem. Gdy wino wyparuje, dodać rozgniecione pomidory, sól, pieprz i majeranek. Rondel wÅ‚ożyć na 15 minut do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika. Faszerowane kalmary można podać z biaÅ‚ym ryżem lub
kawałkami opiekanej polenty.