Kuchnia z szybkowaru
50 dag surowych tuszek kalmarów
1 szklanka białego wytrawnego wina
(lub zastępczo 1 szklanka wody z octem winnym)
1 cebula
20 dag pomidorów (4-5 sztuk)
2 marchwie
2 pietruszki
1 kawałek selera
3 łyżki oleju sojowego
sól do smaku
Kalmary sparzyć, obciągnąć ze skóry, umyć, pokroić w paseczki. Oczyszczoną i drobno posiekaną cebulę usmażyć na rozgrzanym w szybkowarze oleju, dodać pokrojone pomidory, kalmary i oczyszczone, starte na tarce do jarzyn warzywa. Wlać wino, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z białym pieczywem i masłem.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713451318 Nadesłał(a): 2024-06-18 03:08:28