<- Kalmary do sałatek, past itpLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaKalmary duszone w winie 15 min ->

PDF Drukuj

Kalmary duszone na ostro 15 min

Dodano: 2010-01-01 17:27:47
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 669 razy.



Kuchnia z szybkowaru
50 dag surowych tuszek kalmarów
0,5 szklanki oleju sojowego
1 pęczek szczypiorku
1 płaska łyżeczka imbiru
2 łyżki sosu sojowego lub
zastępczo
trochę maggi
1 płaska łyżka mąki kartoflanej; sól do smaku
woda
można też dodać 2 łyżki wytrawnego sherry

Kalmary sparzyć, oczyścić ze skóry, umyć, pokroić na małe kawałki. Dobrze rozgrzać w szybkowarze olej, usmażyć na nim kalmary, dodać sól, szczypiorek, drobno zmielony imbir oraz ewentualnie sherry. Wlać tyle wody, by pokryła kalmary. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10-15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, zagęścić sos mąką kartoflaną rozmieszaną z dwiema łyżkami zimnej wody.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności