<- Okoń łatwo przyrządzanyLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaOkoń po karelsku ->

PDF Drukuj

Okoń na sposób tyhanijski

Dodano: 2010-01-01 17:27:47
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1047 razy.



Kuchnia węgierska
4 okonie
1 pęczek zielonej pietruszki
750 g ziemniaków
2 filiżanki śmietany
100 g tłuszczu
szczypta mielonej papryki
sól

Ryby starannie oczyścić, umyć, usunąć skrzela, skórę w wielu miejscach naciąć, posolić, wetrzeć mieloną paprykę, włożyć do żaroodpornego naczynia z roztopionym masłem i w nagrzanym piekarniku upiec na półmiękko. Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie, obrać, pokroić w plasterki, ułożyć dookoła ryb i piec je dalej aż do miękkości. Zalać wszystko śmietaną i krótko zagotować. Podawać z drobno posiekaną zieloną pietruszką.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności