<- Śledź zawijany w sosie żurawinowymLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaŚwieże śledzie w sosie winnym ->

PDF Drukuj

Ślimaki nadziewane

Dodano: 2010-01-01 17:27:47
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1143 razy.



Kuchnia węgierska
4 tuziny ślimaków
40 g masła
2 sardynki w oleju
10-15 ziarenek pieprzu
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
1 marchew
szczypta pieprzu
1 pietruszka
1 łyżka tartej bułki
plaster selera
brązowy sos

Ślimaki kilka razy dokładnie umyć, wciąż zmieniając wodę, i ugotować je w osolonej wodzie razem z oczyszczoną włoszczyzną i pieprzem ziarnistym. Wylać na sito i wyjąć z nich mięso. Skorupki wewnątrz starannie oczyścić solą i dobrze wypłukać. Głowy i ogony ślimaków: odciąć, tułowie oczyścić ze śluzu, drobno pokrajać i udusić na maśle. Następnie wymieszać je starannie z drobno pokrajanymi sardynkami, tartą bułką, kwaśną śmietaną, solą i pieprzem i uzyskaną masą napełniać skorupki. Skorupki otworem do góry wstawić do brytfanki i zapiec w piekarniku. Podawać na stół z brązowym sosem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności