Kuchnia z szybkowaru
1 kg miętusa
6 łyżek dobrego oleju (np. sojowego)
3 łyżki mąki
3 szklanki białego albo czerwonego wytrawnego wina (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym)
15 dag dowolnych grzybów
10 niewielkich cebul
1 płaska łyżka przyprawy typu "Vegeta"
sól i pieprz do smaku
Rybę sprawić, usunąć ości, pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące. Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu, obrumienić na nim rybę. Wsypać resztę mąki, wlać wino, wrzucić cebulę, pokrojone grzyby i przyprawę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć rybę na półmisek, a sos w szybkowarze odparowywać przez 5 minut na dużym ogniu. Wrzucić do niego resztę masła i wylać na rybę.