<- Miętus w zielonym sosie 15 minLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaMorszczuk z kartoflami 12 min ->

PDF Drukuj

Miętus z grzybami 15 min

Dodano: 2010-01-01 17:27:47
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 622 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 kg miętusa
6 łyżek dobrego oleju (np. sojowego)
3 łyżki mąki
3 szklanki białego albo czerwonego wytrawnego wina (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym)
15 dag dowolnych grzybów
10 niewielkich cebul
1 płaska łyżka przyprawy typu "Vegeta"
sól i pieprz do smaku

Rybę sprawić, usunąć ości, pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące. Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu, obrumienić na nim rybę. Wsypać resztę mąki, wlać wino, wrzucić cebulę, pokrojone grzyby i przyprawę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć rybę na półmisek, a sos w szybkowarze odparowywać przez 5 minut na dużym ogniu. Wrzucić do niego resztę masła i wylać na rybę.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności