<- Okoń tub sandacz z jajamiLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaOMLET PEKIŃSKI Z RYBĄ ->

PDF Drukuj

OKOŃ ZAPIEKANY Z ZIEMNIAKAMI

Dodano: 2010-01-01 17:27:47
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1031 razy.



3/4 kg okonia
1/2 szklanki oliwy,
1 cytryna,
4 czarne oliwki,
2 łyżki tartej bułki,
1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku,
1 łyżka posiekanej naci pietruszki,
2 łyżki sproszkowanej czerwonej papryki,
3 ziemniaki,
1 1/2 łyżeczki soli,
pieprz

Źaroodporny półmisek (wystarczająco duży, by zmieściły się ryby), wysmarować oliwą i wyłożyć cienkimi plastrami ziemniaków. Ryby oczyścić, umyć, osuszyć, posolić, ułożyć na posolonych i posypanych pieprzem ziemniakach. Każdą rybę naciąć po bokach na głębokość ok. 0,5 cm i na długość 5 cm. W każde nacięcie wsunąć cząstkę cytryny, skórką do góry. W miejsce oczu włożyć po oliwce. Zmieszać tartą bułkę, paprykę, czosnek i nać pietruszki. Rybę polać oliwą, z boku nalać 1 szklankę wrzątku. Posypać wszystko wymieszanymi przyprawami i wstawić do piekarnika (około 175 o C). Zapiekać przez około pół godziny; Ziemniaki powinny być miękkie, a ryba nie powinna się rozpadać po naciśnięciu palcem. Podawać tuż po przygotowaniu


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności