<- Sardele z truflamiLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaSMAŹONA RYBA ->

PDF Drukuj

SARDYNKI FASZEROWANE

Dodano: 2010-01-01 17:27:47
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1041 razy.



60 dag sardynek,
1/2 szklanki oliwy,
posiekana nać pietruszki,
gałka muszkatołowa,
5 dag tartej bułki,
1 jajo,
mąka,
10 dag cebuli,
1 ząbek czosnku,
2 strąki papryki,
1/2 szklanki białego wina,
sól

Wybrać duże sardynki, odciąć główki i wypatroszyć. Jajo, nać pietruszki, gałkę muszkatołową i połowę tartej bułki utrzeć na masę. Wypełnić nią sardynki, ułożyć na żaroodpornym półmisku, skropić oliwą i piec około 10 min. (można je też smażyć obtoczone w mące). Na reszcie oliwy usmażyć posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni, dodać do niej czosnek, a na koniec kawałki papryki. Wlać wino i dusić, aż w naczyniu pozostanie dość gęsta masa. Nałożyć ją na sardynki, posypać resztą tartej bułki i wstawić na kilka minut do piekarnika.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności