Kuchnia chińska
70 dag - 1 kg ryby w całości
2 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
1/4 szklanki oleju
Sos:
3 plasterki imbiru lub 1 i 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
3 łyżki pędu bambusa lub mały ziemniak pokrajane w paseczki
1/2 strąka czerwonej papryki
1 mała marchew
2 małe suszone papryczki chili
2 cebule dymki
2 łyżki smalcu
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki rosołu lub wody
6 łyżek octu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
7 mała ostra zielona papryka chilli
Oczyszczoną rybę, bez głowy, dokładnie wypłukać, osuszyć czystą ściereczką. Świeży imbir drobno posiekać (można zastąpić imbirem w proszku), wymieszać z solą, pieprzem i łyżką oleju; natrzeć rybę od wewnątrz i z wierzchu. Odstawić na 30-45 min. Usunąć nasiona z papryczki chilli (suszonej i świeżej). Plasterki imbiru, czerwonej papryki papryczki chilli, marchew i cebulę dymkę pokrajać w paseczki. Pozostały olej rozgrzać na większej patelni na dużym ogniu. Włożyć rybę, smażyć 2,5 min z każdej strony, ostrożnie wyjąć, osączyć, odstawić. 3 łyżki octu wymieszać z wodą i mąką ziemniaczaną. Do oleju, na którym smażono rybę wsypać imbir, pędy bambusa lub ziemniaki, czerwoną paprykę, papryczkę chilli, marchew i cebulę dymkę, mieszając smażyć na średnim ogniu przez minutę. Dodać smalec, sos sojowy, rosół lub wodę i połowę octu (3 łyżki), mieszając dusić minutę. Włożyć przesmażoną rybę, dusić po 2 min z każdej strony, na małym ogniu, polewając sosem z patelni. Przełożyć na rozgrzany półmisek. Wlać ocet z wodą i mąką, mieszając gotować na dużym ogniu aż sos zgęstnieje. (Można dodać 1 łyżeczkę cukru). Wybrać warzywa. Rybę polać sosem, przybrać duszonymi warzywami. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie główne, z ryżem, lub dla 4 osób, kiedy podajemy kilka potraw